Passief inkomen genereren

Kort gezegd is een passief inkomen, geld dat je verdient, zonder ervoor te hoeven werken. En wie wil dat nou niet? Slapend rijk worden. Heerlijk! Maar is het echt zo simpel? Lees verder en ontdek wat een passief inkomen inhoudt en hoe je het zelf kunt genereren.

Wat is passief inkomen?

Nee helaas, een passief inkomen is niet hetzelfde als slapend rijk worden. Het ligt ingewikkelder.
Wat is een passief inkomen dan wel?
Ik zou willen voorstellen om de term passief inkomen te veranderen in uitgesteld inkomen of efficiënt inkomen. Je moet namelijk echt wel aan het werk om een passief inkomen te genereren. Het verschil met een ‘normaal inkomen’ is dat de inkomsten voor een langere periode doorlopen. In het begin heb je er (veel) werk aan en daarna kost het weinig tot geen inspanning en toch blijft er nog geld binnen komen.
In deze tijd misschien geen goed voorbeeld, maar denk eens aan het geld op je spaarrekening. Dat kan bij hoge rente een vorm van passief inkomen zijn. Voor rente heb je waarschijnlijk hard moeten werken, want zonder spaargeld, geen rente. Maar eenmaal op je rekening kun je ieder jaar weer een klein percentage rente bijschrijven. 
Passief inkomen is inkomen dat je ontvangt omdat je in het verleden een investering hebt gedaan, een product hebt gemaakt of gekocht, zoals een, boek cursus, woning, of blog waar je nu weinig tot geen werk aan hebt, maar wel inkomsten uit ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een boek, waarvoor je royalties krijgt.
Om nog duidelijker te maken wat een passief inkomen is, heb ik hieronder zes manieren beschreven waarop ik een passief inkomen genereer of van plan ben te genereren.

1 Passief inkomen door royalties

Als je een boek of ander document schrijft dat uitgebracht wordt door een uitgeverij, dan kan het zijn dat je royalty’s ontvangt. Royalties zijn een klein deel van de opbrengst van het door jou geschreven materiaal. De uitgeverij weet van te voren niet hoeveel je werk gaat opbrengen. Daarom krijg je meestal een kleine vergoeding als voorschot en daarnaast ontvang je één keer per jaar royalties over de verkochte exemplaren.
Je hoeft niet persé een romanschrijver te zijn om royalties te ontvangen. Ook voor informatieve boeken geldt dit vaak. Ik ontvang bijvoorbeeld royalties over het lesmateriaal dat ik schreef. 
Dus als je een expert bent op een bepaald gebied, dan is het misschien de moeite om te onderzoeken of er vraag is naar geschreven informatie over dit onderwerp. Je kunt een (educatieve) uitgeverij benaderen of een boek in eigen beheer uitbrengen. Tenzij je over een groot netwerk beschikt, waaraan je al heel veel exemplaren kwijt kan, zou ik voor een samenwerking met een uitgeverij kiezen. Zij hebben alle kennis en contacten in huis voor de promotie en distributie van het materiaal.Je kunt ook googelen op: ‘vacature auteur’. Zo ben ik in het werk terecht gekomen.


2 Passief inkomen door affiliate marketing

Een andere manier waarop ik passief inkomen wil creëren is door affiliate marketing. Bij affiliate marketing ben je een partner van andere organisaties. Je brengt hun producten of diensten onder de aandacht van mogelijk geïnteresseerden in je netwerk. Je schrijft blogs, maakt video’s of social media posts en plaatst hierin een link die je van je affiliate partner hebt ontvangen. Wanneer mensen via jouw link  het product of de dienst aanschaffen, krijg je een percentage van de opbrengst. Geen zorgen, het kost de klant niets extra’s om via jou te kopen.


Tip: ‘Ga alleen samenwerkingen aan met partijen die je vertrouwt en voor producten en diensten waar je volledig achter staat.’ Dit om de mensen in je netwerk te beschermen en je goede naam te behouden.


3 Passief inkomen door advertenties en gesponsorde berichten

Hopelijk gaan mijn blog en community ooit zo goed lopen dat mijn netwerk waardevol wordt voor andere bedrijven om te adverteren. Of wie weet kan ik gesponsorde berichten schrijven waar mijn netwerk iets aan heeft. Ik zal daarbij duidelijk vermelden voor welke berichten ik een vergoeding ontvang.


4 Passief inkomen door verhuur

Oké echt een passief inkomen is het niet. Je moet steeds weer je spullen promoten en de verhuur regelen. Maar toch lijkt het mij een niet al te arbeidsintensieve manier om je inkomen te vergroten. Je kunt investeren in spullen die best prijzig zijn, onhandig om op te slaan en die je niet heel erg vaak nodig hebt. Dat zijn de dingen die handig zijn om te ‘delen’ door middel van verhuur. 
Zo denk ik erover om een goede microfoon, lampenset en achtergrond aan te schaffen om betere filmpjes te kunnen maken. Die video’s kan ik gebruiken voor youtube of mijn social media kanalen. De set kan ik eventueel ook gebruiken voor webinars. 
Wanneer ik de spullen zelf niet nodig heb, kan ik ze aan anderen verhuren. Omdat bewegend beeld steeds belangrijker wordt binnen de online marketing, denk ik dat er wel vraag naar zal zijn.


5 Cursus online zetten

Een online cursus is een prima manier om een passief inkomen te genereren. Het is echt een flinke klus om een cursus te maken. Maar als het goed gelukt is, dan kun je er lange tijd plezier en inkomen van hebben. Zeker als je het materiaal up to date houdt. 
Zo ben ik zelf van plan om mijn workshop “Smartphone fotografie voor beginners” om te zetten naar een online cursus. Dit kan heel gemakkelijk door mijn filmpjes in de online cursus omgeving van Soofos te plaatsen. In ruil voor een percentage van de inkomsten doen zij dan voor mij de marketing en promotie en regelen alle technische rompslomp van een online cursus platvorm. Komen cursisten via mijn eigen netwerk naar mijn cursus op Soofos, dan is het percentage dat ik afdraag maar heel klein.
Als je liever een cursusomgeving wil die je zelf in kunt richten, met je eigen huisstijl en je eigen webadres. Dan is het leermanagementsysteem van Maatos misschien iets voor jou. 
Lees meer over online leeromgevingen in het blog daarover. (Komt binnenkort.)


6 Automatiseren

Door uurtje-factuurtje te werken ben ik in staat om maatwerk te leveren. Voor een aantal klanten is dat essentieel en de reden waarom de keuze op mij valt om mee samen te werken. Het nadeel van uurtje-factuurtje is dat wanneer ik niet werk, ik ook niets verdien. Het werk loopt niet door wanneer ik ziek of vrij ben. Door een deel van mijn werk te automatiseren kan ik klanten die snel geholpen willen worden voor een scherpe prijs tegemoet komen. Ik zou bijvoorbeeld te downloaden formats of tutorials aan kunnen bieden. Door dat te doen creëer ik een vorm van inkomsten die ook door kan gaan als ik zelf niet aan het zwoegen ben.