Green screen maken

Mascha voor een green screen

Webinars, online trainingen en YouTube filmpjes, zijn op dit moment populaire online marketingtools. Wil je aan deze trend meedoen, maar heb je net als ik, niet de beschikking over een professioneel ingerichte studio? Geen nood! Met een green screen, of in het Nederlands een groenscherm, kun je de achtergrond van je opname omtoveren in wat of waar je maar wilt. Van gezellig bistrootje tot strandpaviljoen of professionele talkshow setting. Lees verder om te zien hoe je een green screen maakt of waar je er eentje kunt kopen.

Zelf maken

Ik hou ervan om spullen zelf te maken. Meestal is het goedkoper en duurzamer. Zeker als ik nog niet weet of ik iets vaak zal gebruiken, kijk ik of ik een goede DIY-beschrijving kan vinden. Zo kwam ik terecht bij dit YouTube filmpje met uitleg voor het zelf maken van een green screen:

Het filmpje bracht me op het idee om een oud canvas dat ik nog had liggen om te toveren tot green screen. Ik snap dat maar weinig mensen een groot oud canvas hebben liggen. Je kunt dus ook een groot stuk karton (vragen bij een fietsenwinkel) gebruiken, zoals de jongen in het filmpje deed.

Benodigdheden

Om een green screen te maken, heb je nodig:
– een stuk karton of een canvas
– groene verf (ik had twee grote tubes, gekocht bij de Action)
– een verfroller
– een verfbakje
– handschoenen
– eventueel afdek materiaal en beschermende kleding

Benodigdheden maken green screen

Dit is het canvas met één laag groene verf. Omdat de ondergrond bedrukt was en er verf van een andere knutselactiviteit op zat, schijnt het nog erg door.

Green screen met een laag verf

De verf droogt gelukkig snel, dus al gauw kan er een tweede laag overheen.

Scherm met twee lagen verf

Ik ben nog steeds niet helemaal tevreden. Het patroon schijnt nog steeds door en we hebben nog verf over, dus er gaat nog een laagje overheen.

Zelf gemaakt groen scherm

Oké, het canvas is nog steeds niet helemaal egaal groen, maar het lijkt me goed genoeg. Spelen maar!

Groen scherm filmpje met behulp van iMovie

Met de app iMovie kun je heel gemakkelijk de groene achtergrond vervangen voor een willekeurige foto in je galerij. Bekijk de tutorial en het filmpje dat ik met behulp van iMovie op mijn iPad maakte:

Green screen filmpjes met Android

Heb je een Android telefoon of tablet? Ook dan kun je een groen scherm filmpje maken. Met de app KineMaster is het me na een poosje proberen gelukt om ook op mijn Android telefoon een green screen filmpje te maken. Bekijk de tutorial:

Liever een green screen kopen

Als je geen zin hebt om je eigen groene scherm te maken, dan kun je er natuurlijk ook eentje kopen. Bol.com heeft er meerdere. Bekijk dit green screen eens.